Бази персональних даних членів професійних спілок звільнено від обов’язку реєстрації

Друк PDF

20 грудня 2012 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про захист персональних даних» від 20.11.2012р. № 5491-VI.

Внесені зміни спрямовані на удосконалення правого регулювання у сфері захисту персональних даних, виправлення недоліків та неузгодженостей, виявлених за час впровадження і дії Закону України «Про захист персональних даних», забезпечення належного захисту основоположних прав і свобод людини і громадянина, зокрема права на невтручання в особисте життя, у зв’язку з обробкою персональних даних.


До сфери дії Закону віднесено діяльність з обробки персональних даних, яка здійснюється повністю або частково із застосуванням автоматизованих засобів, а також на обробку персональних даних, що містяться у картотеці чи призначені до внесення до картотеки, із застосуванням неавтоматизованих засобів.

Цей Закон відтепер не буде поширюватися на діяльність з обробки персональних даних, яка здійснюється фізичною особою виключно для особистих чи побутових потреб, а також на діяльність з обробки персональних даних, яка здійснюється творчим чи літературним працівником, у тому числі журналістом, у професійних цілях, за умови забезпечення балансу між правом на невтручання в особисте життя та правом на самовираження.

У зазначеному Законі враховані пропозиції профспілкових організацій щодо звільнення від обов’язкової реєстрації баз персональних даних членів профспілок.

Відповідними змінами, які внесено до статті 9 Закону, передбачено що володілець персональних даних звільняється від обов’язку реєстрації баз персональних даних членів громадських, релігійних організацій, професійних спілок, політичних партій.

Звільнено від обов’язку реєстрації також бази персональних даних, ведення яких пов’язано із забезпеченням та реалізацією трудових відносин.

Юридичний відділ ЦК Профспілки